foto: leonori/shutterstock.com

O urodę dbamy coraz to nowszymi kosmetykami i zabiegami. I jesteśmy bardzo zawiedzione, jeśli nie przynoszą długotrwałych rezultatów. Tymczasem droga do prawdziwego piękna zaczyna się… na talerzu. Istnieją produkty, które są niezastąpionymi skarbami w walce o dobre samopoczucie i piękny wygląd. Przedstawiamy kulinarnych superbohaterów – przysmaki, które koniecznie powinny zagościć w Twoim menu!

Czy wiesz, że…?

Superfood” – to nazwa, którą określa się produkty spożywcze o wartościach odżywczych i prozdrowotnych udokumentowanych w badaniach naukowych. W 2007 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zabronił stosowania tej nazwy wobec produktów, które nie posiadają takiego wpływu na nasz organizm. Zdrowa dieta nie zastąpi leków, ale może bardzo wspomóc terapię niektórych schorzeń. Spożywanie dużej ilości superfoods to element codziennej profilaktyki prozdrowotnej.

Na naszej liście dietetycznych hitów znalazły się zarówno produkty rodzime, jak i te, które przywędrowały do nas z różnych stron świata. Warto jednak pamiętać, że w polskiej kuchni znajdziemy całe mnóstwo cennych produktów, których prozdrowotne działanie trudno przecenić. Należy do nich zwłaszcza kiszona kapusta (i inne kiszone warzywa), która dostarcza naszemu organizmowi mnóstwa witamin, antyoksydantów i cennych bakterii niezbędnych w procesach trawiennych (działa jak naturalny probiotyk). Do innych łatwo dostępnych u nas skarbów należy seler, papryka, natka pietruszki, żurawina, orzechy włoskie i zboża.

Jeśli planujesz detoks, wybierz wszystko, co zielone. Świetnie sprawdzi się szpinak, zielona pietruszka, rukiew wodna i różne rodzaje sałat, spirulina (czyli bogate w magnez, sproszkowane algi morskie). Dlaczego akurat to? Bo zielone produkty wykazują silne działanie alkalizujące (czyli odkwaszające organizm). Dzięki czemu pomagają oczyszczać z toksyn i przyspieszają pracę układu trawiennego, nerek i wątroby.

1Jagody Acai

foto: diogoppr/shutterstock.com

Mnóstwo witamin, minerałów i bogactwo przeciwutleniaczy sprawiają, że zdecydowanie warto po nie sięgać. Acai zwane są także jagodami palmy brazylijskiej. Ich prozdrowotne działanie już w XIX wieku odkryły plemiona amazońskie, które z powodzeniem stosowały jagody w leczeniu dolegliwości żołądkowych oraz krwotoków. Te małe czerwone owoce zawierają między innymi m.in.: resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, oraz  kwas ferulowy – przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Opóźniają procesy starzenia się (również te widoczne choćby na naszej skórze) i dbają o młody wygląd. Aktywnie wspierają pracę serca i układu krwionośnego. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9) oraz kwas linolowy pomagają obniżać “zły” cholesterol (a zwiększają poziom “dobrego”). Zawierają też mnóstwo błonnika, dzięki czemu są polecane w diecie: wspomagają procesy odchudzania, przyspieszają metabolizm i dają długotrwałe uczucie sytości. Należy jednak spożywać je w umiarkowanych ilościach, gdyż same są dosyć kaloryczne.

2Szpinak

foto: Djero Adlibeshe/shutterstock.com

Te zielone liście to samo zdrowie! Szpinak prawie nie ma kalorii! Ma za to całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Listki szpinaku odznaczają się właściwościami antynowotworowymi, chronią również przed miażdżycą. Zawiera liczne przeciwutleniacze: beta-karoten, witaminę C oraz luteinę (chroni nasze oczy, wybiela ich białka i dodaje spojrzeniu blasku! Pozytywnie wpływa również na poprawę wzroku.). Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Jak większość zielonych warzyw, pomaga oczyszczać nasz organizm z toksyn (co oznacza, że poprawia się również kondycja naszej skóry, zmniejsza się występowanie niedoskonałości itp.). Szpinak można spożywać w różnej postaci. Najlepszy jest oczywiście świeży. Listki stanowią świetny dodatek do sałatek i kanapek (zamiast sałaty;). Równie wartościowym pomysłem jest szpinak jako składnik zielonego koktajlu (świetnie smakuje np. zmiksowany z kiwi i odrobiną świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy).

3Rukiew wodna (rzeżucha wodna)

foto: Buppha/shutterstock.com

U nas wciąż jeszcze mało popularna, na świecie uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw! Jej właściwości lecznicze i prozdrowotne były znane już w starożytności. Rukiew jest na tyle trendy, że potrawy z niej serwowane były między innymi na weselnym stole księcia Williama i księżnej Kate. Co w niej takiego? Przede wszystkim spowalnia procesy starzenia się skóry. Rukiew wodna jest naturalnym źródłem najważniejszych składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych. Mało które warzywo zawiera je aż w takiej ilości. Działa antynowotworowo, przeciwdziała niedoborom witamin, posiada właściwości odmładzające (głównie dzięki dużej zawartości “witamin młodości”: C i E). Niestety, w Polsce ciągle jeszcze trudno ją kupić (sprawdź na ekologicznych straganach!). Możesz jednak kupić nasiona i wyhodować ją samodzielnie.

4Awokado

foto: Nataliya Arzamasova/shutterstock.com

Ten zielony owoc nadaje się zarówno do jedzenia na deser, jak i do koktajli, domowego sushi, a nawet… świetnych masek pielęgnujących na twarz i włosy. Trzymajmy się jednak jego “spożywczych” właściwości. Awokado jest zdrowe dla naszego serca! Pomaga obniżać zły cholesterol. Jego dodatek w potrawach ujawnia także inną zaletę: w obecności awokado wielokrotnie wzrasta tzw. biodostępność (czyli szybkość i stopień wchłaniania przez organizm) antyoksydantów z innych produktów. Awokado to świetna propozycja na zielony detoks. W naszych sklepach uchodzi ciągle jeszcze za owoc dosyć egzotyczny, należy więc wiedzieć, jak z nim postępować. Jeśli jest zbyt twarde, włóż je do papierowej torby wraz z jabłkiem lub bananem. Owoce te wydzielają gaz etylenowy przyspieszający dojrzewanie. A jeśli zamierzasz zjeść tylko połowę owocu, zostaw pestkę w części, której nie jesz – zapobiegnie to nieapetycznemu zbrązowieniu miąższu.

5Nasiona Chia

foto: AS Food studio/shutterstock.com

Czyli tak zwana szałwia hiszpańska. Ostatnio stały się naprawdę modne, a dzięki temu z łatwością kupisz je w każdym markecie. Znajdziesz w nich prawdziwą bombę składników odżywczych: kwasy omega-3, pierwiastki (magnez, wapń, żelazo, selen) oraz mnóstwo błonnika. Zawierają także leptynę, która odpowiada za poczucie sytości i dodaje energii oraz poprawia przemianę materii. Zawarte w nich pierwiastki wspierają regenerację skóry, włosów i paznokci: wzmacniają i odpowiadają za ich młody wygląd. Są polecane w dietach odchudzających, ponieważ ograniczają wchłanianie się cukru do organizmu. Możesz spożywać jej jako dodatek do koktajli, sałatek, owsianki, domowego musli itp.

6Pierś z kurczaka

foto: alexpro9500/shutterstock.com

Jeśli chodzi o produkty z tej listy, to pierś z kurczaka należy do tych, które (jak sądzimy) lądują na Twoim talerzu najczęściej. I bardzo dobrze, bo to niezrównane źródło białka, niezbędnego w naszej diecie. Ale pewnie nie wiesz, że właśnie to dobrze przyswajalne białko kryje w sobie tzw. koenzym Q10, który wspiera przemianę komórek skóry? Oznacza to, że białko przyśpiesza procesy złuszczania się naskórka i powstawania nowych komórek. A to niezbędne dla prawidłowej regeneracji naszej skóry. Dzięki temu procesowi zachowuje ona jędrność, blask oraz zdrowy wygląd. Białko odżywia także nasze włosy i paznokcie (jest ich niezbędnym budulcem) oraz jest konieczne dla prawidłowej przemiany materii i procesu spalania tłuszczów, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrową sylwetkę.

7Jajka

foto: Jiri Hera/shutterstock.com

Zazwyczaj nie doceniamy mocy, jaka drzemie w jajkach! Doceniła je za to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), która uznałą jajka za produkt idealny, a jego białko za wzorcowy produkt, w stosunku do którego dokonuje się pomiaru zawartości aminokwasów w innych pokarmach. Jajka zawierają 13 witamin (między innymi E, A, D, K oraz witaminy z grupy B), minerałów (fosfor, potas, wapń, cynk, magnez, selen, jod), a także są bogatym źródłem biotyny – składnika pomagającego wzmocnić naszą skórę, włosy i paznokcie. Biotyna to również składnik ceniony w walce z trądzikiem. Pomaga regulować nadmiar wydzielanego przez skórę sebum. Dla zdrowia i urody warto spożywać około 3 jajka w tygodniu. To chyba nie problem, biorąc pod uwagę fakt, w jak wielu różnych postaciach lubimy jej jeść. Polecamy zwłaszcza omlet z pomidorami i świeżymi ziołami – świetna propozycja na zdrowe śniadanie.

8Siemię lniane

foto: Yulia Furman/shutterstock.com

Zapewne znasz je głównie jako składnik płukanek na włosy. Wzmacnia je i sprawia, że pięknie lśnią naturalnym blaskiem. Jednak siemię lniane ma o wiele więcej zalet. Warto spożywać je regularnie w postaci naparu, a także dodawać do koktajli, sałatek itp. Przede wszystkim pielęgnuje skórę od wewnątrz (pomaga ją nawilżyć), a także dba o włosy: wzmacnia je, dodaje im sprężystości, przyspiesza ich wzrost. Tak działają zawarte w siemieniu kwasy omega-3 i omega 6. Ale to nie koniec zalet tych drobnych, brązowych nasionek! Badania naukowe wykazały bowiem, że kobiety jedzące regularnie siemię mają niższe wskaźniki BMI od tych, które tego nie robią. Można stąd wysnuć wniosek, że siemię przyczynia się także do utrzymania zdrowej sylwetki.

9Łosoś

foto: Mateusz Gzik/shutterstock.com

Uchodzi za jedną z najsmaczniejszych ryb. Ponadto stanowi źródło zdrowego białka i zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Przyczynia się więc do ustabilizowania prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Ale łososia lubimy jeszcze za coś innego! Jego spożywanie wspiera produkcję kolagenu i keratyny w organizmie. A te substancje doskonale wpływają na kondycję i zdrowie naszych włosów, skóry i paznokci. Skóra odzyskuje jędrność, sprężystość i promieniuje naturalnym pięknem. Włosy zaś są mocne, zadbane, nie łamią się i nie wypadają.

10Tuńczyk

foto: HandmadePictures/shutterstock.com

Ta ryba to prawdziwa skarbnica chudego białka, którego potrzebuje nasz organizm. Jego właściwości prozdrowotne są dosyć podobne jak w przypadku piersi z kurczaka. Tuńczyk stanowi apetyczny składnik sałatek. Zawiera mnóstwo kwasów omega i witamin z grupy B oraz witaminę A i D. A to wszystko przy bardzo niskiej zawartości kalorii: ok. 107 kcal na 100 g.

11Zielone oliwki i oliwa z oliwek

foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.ocm

Zalety oliwek i oliwy dla naszej skóry, włosów i paznokci można by wymieniać nieskończenie długo. Świadczy o tych choćby ilość dostępnych w drogerii kosmetyków z tym składnikiem oraz powszechnie znanych receptur zastosowania. Oliwa świetnie sprawdzi się jako naturalne nawilżenie skóry. Warto ją wcierać w suche końcówki włosów, skórki wokół paznokci itp. Równie zdrowa jest jako produkt spożywczy. Oliwki to cenne źródło antyoksydantów (chronią przed nowotworami!). Poprawia wzrok, wzmacnia odporność i układ kostny. Zawiera także witaminy A oraz E, które odpowiadają za piękny i zdrowy wygląd naszej skóry. Jak najczęściej dodawaj oliwę do sałatek ze świeżych warzyw. Śmiało wcinaj oliwki!

12Owsianka

foto: Vladislav Noseek/shutterstock.com

Kojarzy Ci się ze znienawidzonym śniadaniem z przedszkola? Nic bardziej mylnego! To jedno z najzdrowszych śniadań dla Twojego organizmu (i dla urody!) jakie możesz sobie zaserwować. Owsianka dobrze smakuje, rozgrzewa i dostarcza organizmowi energii na długie godziny. A przy okazji jest bogatym źródłem cennych składników: m.in. cynku, żelaza, miedzi, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, witamin B5 i B6 oraz lecytyny, która poprawia koncentrację i pamięć. Owsianka zawiera także błonnik, który wspiera prawidłową pracę naszych jelit, na długo daje uczucie sytości i pozwala obniżać cholesterol. Możesz dodać do niej inne zdrowe dodatki: suszone owoce, orzechy i bakalie, siemię lniane itp.

13Orzechy i masło orzechowe

foto: AS Food studio/shutterstock.com

Pewnie nieraz słyszałaś, że orzechy są zalecane w diecie, bo pozytywnie wpływają na pracę mózgu: pamięć i koncentrację. Ale być może nie znasz ich zalet urodowych. Zawarte w orzechach kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na procesy odnawiania się naskórka (działają trochę jak peeling od wewnątrz, bo pomagają zastępować stare komórki nowymi). Dzięki temu skóra jest jędrna, gładka i wygląda promiennie. Cenne dla organizmu są również migdały: źródło antyoksydantów i witaminy E. A masło migdałowe czy orzechowe są po prostu przepyszne. Fakt, mają sporo kalorii, ale to zdrowa porcja energii, więc od czasu do czasu możesz śmiało zjeść łyżeczkę.

14Aronia, borówki i inne owoce jagodowe

foto: Brian A Jackson/shutterstock.com

To cenne źródło polifenoli – antyoksydantów łagodzących procesy zapalne w organiźmie. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz błonnika. Poprawiają pracę mózgu i odporość, pomagają walczyć z infekcjami (borówki to popularny lek na infekcje układu moczowego). Warto spożywać je w każdej postaci, zarówno świeże jak i suszone. Mogą przyczynić się do ograniczenia zmian trądzikowych i stanów zapalnych na naszej skórze.

15Hummus

foto: Robyn Mackenzie/shutterstock.com

Niska zawartość tłuszczy nasyconych i kalorii, a za to bardzo wiele błonnika. To zdrowa przekąska, którą możesz zastosować np. do warzyw, eliminując z diety tłuste i niezdrowe sosy. Poprawia procesy trawienne i na długo daje uczucie sytości, jest więc Twoim sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetką. Możesz kupić gotowy hummus albo łatwo przygotować go samodzielnie, wrzucając do blendera odsączoną puszkę ciecierzycy (ok. 400 g), ⅓ puszki odlanej z niej zalewy, sok z jednej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz odrobinę mielonego kminku do smaku. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.

mm
Z wykształcenia filolog, uwielbia pisać o tym co ją interesuje. Zabiegana, stale robiąca kilka rzeczy jednocześnie i bałagan, gdziekolwiek się pojawia. Na co dzień pasjonatka nowinek beauty. Lubi testować nowości, zwłaszcza te do makijażu. Ekspertka od szminek, w torebce zawsze ma ich przynajmniej kilka.

SKOMENTUJ